Da možete otputovati bilo gdje, kamo biste otišli? Biste li se kao Jack Nicholson i Morgan Freeman, odnosno Edward i Carter u filmu „Imaš petlju?“ (The Bucket List) spakirali za Francusku i spiskali sav novac u restoranu s Michelinovim zvjezdicama, posjetili Taj Mahal i Kineski zid? Možda krenuli na ekspediciju života prema Antarktici i družili se s pingvinima u njihovom selu? Razmazili se u Francuskoj Polineziji ili potražili mir u Nepalu? Poharali glazbene festivale diljem svijeta? Takvi „problemi“ i „teška pitanja“ bi vas mogla mučiti ako zaigrate s Panom nagradnu igru „U roku odmah!“.

Transsibirska željeznica: Put oko 87 gradova u 10 vremenskih zona  

Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju, čitaju samo jednu stranicu govorio je Aurelije Augustin, a pitanje je što bi još sve mogao dodati da je sjeo u Transsibirsku željeznicu i krenuo putovima rekorda. Najveća željeznica na svijetu prolazi kroz Rusiju, preko Mongolije do Kine. Avanturističke tračnice vode do Sibira, najvećeg i najdubljeg  - Bajkalskog jezera, preko 10 vremenskih zona do 87 gradova i mjesta. Najdulji most koji putnici prelaze dug je čak 2612 metara, a jedan tunel na trasi ima čak dva kilometra. Prelazi se preko 16 velikih rijeka poput Volge, Ove, Jeniseja, Oke, Amura i drugih, a čak 39 kilometara željeznice prolazi pokraj Japanskog mora. U prvom razredu na raspolaganju su tuševi, a svaki vagon ima dva WC-a.  Iz Zagreba se može kupiti aranžman koji uključuje sve letove u trajanju od 19 dana po cijeni od 25 tisuća kuna, a tu još treba dodati 1500 kuna a aerodromskih pristojbi i platiti vizu. Možete potražiti i neke jeftinije varijante, koje će vam budžet smanjiti za od 10 do 22 tisuće kuna, a tim iznosima ćete vjerojatno trebati pridodati cijene leta iz Hrvatske u Moskvu te iz Pekinga, Moskve ili nekog trećeg grada u Hrvatsku, trošak vize, policu putnog osiguranja i sve eventualne fakultativne izlete…

Adrenalinska avantura  Južnom Amerikom

S tropskim šumama, velebnim Andama i raznolikim krajolicima Južna Amerika je idealno mjesto za avanturistički odmor. Ono što pruža ne može se usporediti s ostalim turističkim destinacijama svijeta. Amazonska prašuma zauzima gotovo trećinu Južne Amerike, a proteže se kroz devet država. Prašuma je dom brojnim domorodačkim indijanskim plemenima koja se često mogu susresti prilikom avanturističkog putovanja. To je ujedno i područje s najvećom svjetskom biološkom raznolikošću.

Bolivija je nadaleko poznata po neobičnoj turističkoj atrakciji „Cesti smrti“ koja se smatra jednom od najopasnijih cesta na svijetu. Povezuje La Paz i Coroico i jedna je od rijetkih prometnica koje povezuju prašumu Amazone i Yungas, sjevernu regiju Bolivije te njezin glavni grad.

Vodopad koji rijeku Iguazú dijeli na gornji i donji tok spada među najveće i najspektakularnije vodopade na svijetu, a avanturu potražite i u Kolumbiji.

Ciudad Perida smjestio se u kolumbijskoj prašumi nedaleko Karipskog mora, a otkriven je sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ovo predivno arheološko čudo, sastoji se od niza terasa urezanih u planine, popločanih cesta i nekoliko malih kružnih trgova. Peru, Bolivija, Čile i Argentina zasigurno će vam omogućiti putovanje života. Okvirno, aranžman za 16 dana s pristojbama i izletima,  možete pronaći za 40 tisuća kuna.

Road trip po Europi

Putovanja automobilom idealna su za one koji vole imati slobodu spontanog planiranja; ostati duže na mjestima s dobrom vibrom, skupljati inspiraciju po putu i biti sam svoj gospodar vremena.

Europske ceste su živopisne, prepune prekrasnih prirodnih ljepota, kao i gradova koje je grijeh zaobići. Malo se zemalja na svijetu može mjeriti s Italijom. Arhitektonska i umjetnička čuda idu ruku pod ruku s onim prirodnim, kuhinja je jedna od najboljih na svijetu, a cesta kojima možete istražiti dobar dio toga ima bezbroj. Ruta koja počinje u Rimu, a završava u Veneciji duga je 870 kilometara, a za ovo putovanje idealno bi bilo izdvojiti dva tjedna. Nakon što razgledate "Vječni grad", čeka vas prolazak kroz predivnu Toskanu (Sienu, Firencu i ostale dragulje ne treba posebno predstavljati) gdje ćete zasigurno uživati ispijajući Chianti u mnogobrojnim vinogradima, da bi put na kraju završili u čudesnom gradu na vodi, Veneciji.

Na  trodnevnoj ruti Francuskom od 80 kilometara možete okusiti čari šampanjaca od Reimsa do Le Mesnil sur Oger. Irska je prepuna prirodnih ljepota, povijesnih i kulturnih znamenitosti.
Za Zeleni otok je dovoljno dva tjedna - na put krenite iz Dublina i vozite se okolo naokolo do Ardmorea. Lijepi gradovi, sela, vinske doline, lijepi krajolici i brdo dvoraca mogu se upoznati u Njemačkoj. Izdvojite 10 dana, krenite iz Wurzburga, a neka vam krajnje odredište budu dvorci Neuschwanstein i Hohenschwangau. U 15 dana na putu do Španjolske možete prijeći 6 tisuća kilometara i posjetiti brojne gradove (Toulouse, San Sebastian, San Juan de Gaztelugatxe, Madrid, Toledo, Cordoba, Sevilla…) posjetiti Guadix koji je poznat kao španjolski Hobiton, Benidorm (španjolski Miami), Valenciju, Barcelonu, Figueras… Trebat će vam oko 4000 kuna za  put i smještaj, a jednako toliko za hranu, piće i ulaznice.

Hedonističko putovanje Azijom

Tajland, Kambodža i Vijetnam odlične su destinacije za solo putovanja, otkrivanje drevnih spomenika, partijanje i guštanje u fantastičnoj kuhinji. Najbolji način za upoznavanje s običajima i navikama stanovnika u Vijetnamu je obilazak tržnica. U  Ben Thanh Marketu, jednoj od dvije velike tržnice u Saigonu može se kupiti gotovo sve, a Delta Mekong nudi poseban doživljaj. Plutajuća tržnica sa stotinama brodova koji prodaju voće i povrće, nezaobilazni brodići šankovi i restorani na vodi doživljaji su koji se ne zaboravljaju. Malo dalje nalazi se manufaktura gdje se zainteresirani mogu okušati u izradi rezanaca od riže te provjeriti kako se radi rižin papir.

Phu-Quoc, tropski otok s kilometarskim pješčanim plažama i odličnim morskim plodovima nudi smještaj u bungalovima na plaži gdje možete jesti sočni ananas i piti kokosovo mlijeko do mile volje. Zaljev Halong, na par sati vožnje od Hanoija, jezero Hoàn Kiếm, Ho Chi Minhov mauzolej, pitoreskni Hoi An ili Mỹ Sơn, kompleks od 70-ak hramova posvećenih bogu Shivi neke su destinacije koje je nemoguće dočarati riječima. Neodoljive tržnice možete pronaći i na Tajlandu, kao i fascinantne budističke hramove, odličan noćni život te hranu kakvu ne možete kušati nigdje drugdje. Za 13 dana Tajlanda, uz vizu, pristojbe i izlete potrošit ćete oko 10 tisuća kuna.

Romantična oaza u Tihom oceanu za one koji se žele „riješiti“ stotke odjednom

Otok Bora Bora u Francuskoj Polineziji senzacija je za sva osjetila pa je red da vaš odmor u ovom raju bude savršen.  Idilične uvale i predivne plaže kao da se ne nalaze na našoj planeti. U srcu Tihog oceana smjestio se koraljni arhipelag površinom veći od Europe s glasovitim bijelim pijeskom uokvirenim tirkiznim oceanom. Otok vulkanske prošlosti prepun je luksuznih resorata, a jedan od najljepših je onaj na pješčanoj plaži s pogledom na planinu Otemanu. Sastoji se od 80 veličanstvenih vila na moru, dva restorana, a čak ima i kapelicu za vjenčanja na moru sa staklenim podom. Umorite li se od izležavanja možete krenuti na safari džipom i istražiti divlju unutrašnjost i svete hramove.

Obavezno valja kušati  tropsko voće na tradicionalnim plantažama gdje će vlasnici rado podijeliti svoje znanje o običajima, povijesti te biljnom i životinjskom svijetu. Popularne su i ture farmama bisera gdje se mogu naučiti sve tajne oblikovanja tih dragocjenih darova mora, kao i promatranje morskih pasa, raznobojnih tropskih bića te prekrasnih koralja. Osim Bore Bore vrijedan pozornosti je i Tahiti te otoci Huahine, Moore, Papeete i Raiate. Za 7 noćenja platit ćete oko 15 tisuća kuna bez avionskih karata, zrakoplovnih pristojbi i izleta, a ako si date oduška s raznolikom ponudom, savršenim restoranima, biserima, koktelima… lako ćete 100 tisuća kuna uložiti u hedonizam kojeg ćete pamtiti cijeloga života.