Kad biste mogli otputovati bilo gdje – kamo biste otišli? Ako već nemate  spreman odgovor, naizgled jednostavno pitanje postaje komplicirano jer su izbori na svakom koraku. Ozbiljni putoholičari ne ganjaju samo destinacije tek radi nove „recke“ na karti nego prije putovanja pomno istražuju mogućnosti za nova iskustva. U vrijeme kad su gotovo sve zemljopisne dužine i širine dostupne avionom, vlakom ili brodom važnije je imati dobar odgovor na pitanje „zašto?“, nego „kamo?“ putovati. Bilo da se odlučite slijediti omiljeni hobi ili otkriti potpuno drugačiji svijet, valja imati na umu da putovanja u nepoznato ostavljaju lijepi trag za čitav život – širenje horizonta, upoznavanje drugih kultura i otkrivanje nezamislivog stvaraju vječne uspomene.

Ronjenje na Velikom koraljnom grebenu

Najveća živuća struktura na svijetu, australski Veliki koraljni greben jedino je živo biće koje se vidi iz svemira. To se remek-djelo prirode prostire na 900 otoka, 3000 grebena i mnogo predivnih koraljnih kanjona. Na tom području živi preko 1500 vrsta riba i preko 4000 vrsta školjki, kornjača, dupina, kitova i mnogo vrsta koralja. Greben jednim dijelom prati prirodne otoke, odnosno vrhove odavno potonula planinskoga lanca te čini jedan od najljepših ukrasa planeta, zbog čega je i uvršten među 7 svjetskih prirodnih čuda. Ronjenje među bićima neobičnih oblika i fascinantnih boja iskustvo je zbog kojeg zaljubljenicima u morske dubine nije problem potegnuti sa svih krajeva svijeta.  

Igra s pingvinima na Antarktici

Zapanjujuće lijepa Antarktika mami na putovanje života sve obožavatelje snijega i leda. Na nešto više od 15 tisuća zračne linije nalazi se bijelo carstvo u kojem možete vidjeti kako žive orke, tuljani i morski lavovi, družiti se s pingvinima i promatrati moćne albatrose. Letom iznad Atlantika do Ushuaije pa brodom do ledene obale stiže se do prekrasnog krajolika gdje se temperature spuštaju na desetke stupnjeva ispod nule. Magneti za hladnjak i suveniri koji će poslužiti kao podsjetnik na ledenu avanturu kupuju se u najjužnijoj suvenirnici svijeta, a najhrabriji se kupaju i sunčaju na vulkanskom otoku i luci Deception.

Špilja do koje se ide kroz džunglu

Egzotični Vijetnam na listi je želja mnogih putnika. Uobičajene znamenitosti naći će se u svakom vodiču, ali do špilje koja se nalazi u Nacionalnom parku Phong Nha – Ke Bang treba proći 10 kilometara šetnje gustom vijetnamskom džunglom, prelazeći potoke, doline i brda. Zahvaljujući netaknutom krajoliku, pomislit ćete da ste se vratili u neka davna, prahistorijska vremena. Iako je lokalno stanovništvo već stoljećima koristi za zaklon od oluje, ostatak svijeta ju je  upoznao tek 1994., kada su je otkrili Britanci. Duga je više od 2 kilometra, ima 3 ulaza, a najveći i najpoznatiji je viši od 120 i širok 140 metara. Na putu do špilje prolazi se kraj sela Ban Doong, u kojem živi svega 40-ak stanovnika izoliranih od svijeta.

Cijeli grad je karneval

Naziv Rio de Janeiro (siječanjska rijeka) mogao bi vas zavarati jer taj veličanstveni grad nikakva rijeka ne dodiruje. Prema legendi portugalski su osvajači pomislili kako su stigli na obalu rijeke. Pogriješili su, ali ime je ostalo. Rio je dom najveće favele u Brazilu koja se naziva Rocinha, a u njoj službeno živi 70 tisuća ljudi. Ipak, neslužbeni podaci pokazuju da ih je barem dvostruko više. Grad glazbe, plesa, odlične hrane i dobrog raspoloženja svoje hedonističko lice pokazuje tijekom najvećeg karnevala na svijetu. Održava se od davne 1723. godine, a privuče pet milijuna ljudi

Ručak koji se ne zaboravlja

Putovanje u Mil, ekstremni spoj laboratorija i restorana iznad Cusca, čije se ime odnosi na tisuću i referira na nadmorsku visinu, avantura je za pamćenje. Nakon leta od Lime do Cuzca potrebno je voziti još 45 minuta u planinu na visinu od 3500 metara. Oni koji žele tamo jesti moraju biti senzibilni, kreativni, otvorena uma i željni novog iskustva. Za nagradu dobivaju puno više od ručka – upoznavanje s područjem, obilazak žive smočnice i uživanja u nezaboravnoj vizuri. S pogledom na poljoprivredni laboratorij izgubljene civilizacije Mil je neraskidivo povezan s  Morayjem, gdje su Inke nekoć uzgajale endemsko bilje i istraživale kako se ono ponaša u različitim klimatskim uvjetima kružnih terasa.

Kupanje na Islandu

Na poluotoku Reykjanes, 40 kilometara od Reykjavika nalazi se Plava laguna, termalna kupka i jedna je od najpopularnijih atrakcija Islanda. Polja lave oko Svartsengi geotermalne tvornice pretvorile su se u kupke. Lokalno stanovništvo još u 1970-ima, prilikom povremenog kupanja primijetilo je da ta voda, bogata solima, plavozelenim algama, sumporom i bijelim silicijem ljekovita za kožu. Na putu prema površini voda povlači minerale i silicij, a kada prođe kroz turbine u tvornici voda se pušta u lagunu kroz cijevi, očišćenja od bakterija, a njena temperatura doseže 39 stupnjeva Celzijusovih, u čemu godišnje uživa stotine tisuća posjetitelja.

Sakura u Japanu

Kako se približava festival cvjetanja trešanja u Japanu, televizijske i radio kuće svoje vijesti uvijek započinju s informacijom u kojoj su fazi napretka ružičasti cvjetovi diljem zemlje. Festival kojim se obilježava buđenje proljeća privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta koji se dolaze diviti cvatnji specifičnog niskog drveća prekrasnih latica, drukčijeg od europskih „rođakinja“. Sakura je nježan cvijet kratkog vijeka koji simbolizira i prolaznost života, Jedan od prvih gradova koji procvjeta je Kawazu u kojem se pupoljci otvaraju u veljači, a krajem ožujka zarumene se i ostali.