Sredinom ožujka diljem svijeta slavio se St Patricks day – medije su preplavile snimke veselih parada na ulicama gradova, fotografija pub-crawling ekipa odjevenih u zeleno, obitelji slavnih koje poziraju u svom prigodno okićenom domu. Veselje je zazelenilo svijet i tisuće ljudi su bar na jedan dan pokušali biti Irci. Pitate se zašto? A jeste li ikada upoznali Irkinju ili Irca koji se nekome nisu svidjeli? Nije nitko! I zato je ovo svetac kojeg svi slave, veliča se sve irsko i nazdravlja najčešće poznatim irskim pivom Guinness.

Istovremeno, na širokim, plodnim poljima društvenih mreža, primarno Instagramu i food blogovima koji su svakodnevna stanica milijunima web surfera u potrazi za slatkom inspiracijom, pojavile su se razne verzije recepata popularne Guinness torte.  Torta za koju su mnogi spremni kladiti se odmah kako se radi o najboljoj čokoladnoj torti na svijetu, pravi je predstavnik delicija koje se mogu pripremiti s pivom kao sastojkom. I bio je motiv slastičarskih amatera i profesionalaca, kod obilježavanja Dana Sv. Patrika.

U slučaju ove torte, Guinness je zaslužan za dvije najvažnije odlike: teksturu i okus. Zato u sastojcima nema nikakvih dodatnih začina osim ekstrakta vanilije, čiji zadatak je oplemeniti gorkast okus piva i dodati jednu svilenkastu notu, kako samo vanilija zna. Spajanjem s čokoladom i gorkim kakaom, pivo u stvari ističe okus kakaovca, a njegova pjenušavost daje torti rahlost. Okusom, Guinness je ovdje kralj i ako bi se pitalo slastičarsko nepce  podulja lista intenzivnih začina bi se morala naći zajedno da postigne ovakav intenzitet okusa.

I najvažnije: jednostavna priprema ove torte razbija predrasude o slastičarstvu kao naprednom i teškom sportu, rezerviranom samo za najpreciznije. Nakon testiranja nekoliko recepata, odabrali smo onaj Nigelle Lawson, poznatog i dragog nam lica kulinarskih TV emisija i autorice divnih knjiga. Krenite!

Recept

250 ml piva , 250 gr maslaca, 75 gr gorkog kakao praha, 400 gr svijetlog muscovado šećera, 150 ml milerama, 2 jaja, 1 žlica ekstrakta vanilije, 275 gr brašna (pola oštro pola meko), 2½ žličice sode bikarbone; za premaz: 300 gr glatkog sirnog namaza, 150 gr šećera u prahu, 125 ml vrhnja za šlag

Postupak:

Ugrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup za tortu iznutra papirom za pečenje. Ulijte Guinness u veću zdjelu za kuhanje, dodajte maslac i ugrijte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi, kada skinite s vatre umiješajte pjenjačom kakao i šećer. Mikserom tucite mileram s jajima i ekstraktom vanilije, te dodajte u smjesu piva i maslaca. Pomiješajte sodu bikarbonu s brašnom, pa povežite s pivskom smjesom pjenjačom.

Obavezno pecite tortu minimalno 45 min, moguće I malo dulje. Možda će vam se učiniti da je torta ranije gotova, no zbog njene izuzetno vlažne teksture, morate joj dati vremena za termičku obradu I aktivaciju svih sastojaka koji tvore ovaj božanstveni desert.

Nakon pečenja ostavite ohladiti u kalupu. Kad je torta ohlađena na sobnoj temperaturi, napravite premaz tako da prvo miksate sirni namaz, dodate šećer u prahu  i lagano dodajete vrhnje za šlag, te nastavite miksati do željene kremaste teksture.

Stavite tortu na stakleni stalak, nanesite premaz na vrh torte i pokušajte na površini replicirati zavodljive valove pivske pjene. Živjeli! :)