Kad pričamo o velikanima, velikim ljudima koji su obilježili povijest, bio bi red da se prisjetimo jednog čovjeka koji je definitivno bio velik. Fizički velik. Dapače, bio je toliko velik da su ga smatrali svjetskim čudom. On je André  the Giant, Div André , francuski profesionani hrvač, vjerojatno prva međunarodna zvijezda tog namještenog sporta. Visok 2,24 metra i težak 230 kilograma, André  je posjedovao nadljudsku snagu, ali i jedan drugi talent – nevjerojatnu toleranciju na alkohol. Njegove velike ljubavi bile su vino i pivo, to je bilo gorivo koje je trošio svaki dan.

Rođen 1946. u Francuskoj, André Roussimoff bolovao je od gigantizma, zbog kojeg je već s 12. godina bio visok skoro dva metra. Odrastao je na roditeljskoj farmi kraj Coulommiers, Seine-et-Marne. Njegov otac Boris pomogao je poznatom dramaturgu Samuelu Beckettu da izgradi kolibu blizu njihovog imanja, i postali su obiteljski prijatelji. Kad je Beckett saznao da Borisov sin André  ima problema s odlaskom u školu jer ne može stati u školski autobus, ponudio se da ga vozi u svojem kamionu. Tako je legendarni autor postao prijatelj budućeg diva.

André  nije volio školu, do srednje nije ni dogurao. Radio je na očevoj farmi, gdje je mogao odrađivati dnevni posao trojice odraslih ljudi. Sa 17. godina, napravio je veliku odluku, i preselio se u Pariz gdje je odlučio pohađati treninge za profesionalnog hrvača. Preko dana je radio kao nosač da može platiti račune, ali ubrzo je postao jako poznati kečer. Jednostavno, nitko nije mogao konkurirati njegovoj visini i monstruoznog građi. Do sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća, André  je kao kečer proputovao Veliku Britaniju, Njemačku, Australiju i Novi Zeland.

Nakon turneje po Japanu 1970. Godine, André  postaje superstar. Seli se u Kanadu, te počinje raditi tamo i u SAD-u, sada kao glavna atrakcija. Tijekom iduća dva desetljeća, André  je postao jedan od najpoznatijih kečera svih vremena, radeći uglavnom za World Wrestling Federation (današnji WWE), gdje mu je glavni rival bio legendarni Hulk Hogan. Osim kečerskog ringa, snimao je serije i filmove, družio se sa Schwarzeneggerom i ostvario je svoju možda najbolju ulogu u bajkovitoj Princezi nevjesti 1987. godine.

Njegova sportska i filmska karijera su materijal za knjige i dokumentarce. Dovoljan dokaz tome jest činjenica da HBO uskoro objavljuje novi dokumentarac o njegovom životu. Međutim, njegova karijera cugera definitivno zaslužuje knjigu, ako ne i filmsku adaptaciju. André  je bio div koji je mogao konzumirati deset puta alkohola više od prosječnog čovjeka. Pio je često, puno, nije volio piti sam, uvijek je častio. Svima se obraćao sa Šefe. Trošio je 7000 kalorija dnevno u alkoholnim pićima.

Bio je div koji je često morao putovati, a to je bio problem, jer normalni automobili ili avioni nisu napravljeni za divove. Ako bi dugo sjedio, počeli bi ga boljeti zglobovi, leđa i koljena, a to je lakše podnosio ako bi pio. Prije nego što su se borili jedan protiv drugoga u Americi, André  i Hulk Hogan su zajedno obilazili Japan. André a su tamo toliko voljeli da su za njega pripremili autobus, tako što su izbacili nekoliko zadnjih redova sjedala, da se André  u miru može ispružiti i piti. Hogan je tada bio manje poznat, i njegov zadatak bio je na putovanjima kupovati alkohol za André a.

'Na početku svake vožnje, André  bi popio 24 limenke pive od pola litre. Svaku bi zdrobio u svojim ogromnim dlanovima i bacio je meni u potiljak. Ja sam ih brojao, da znam kad je pri kraju, i kad mu moram otići po još', prisjeća se Hogan. Jednom su mu Japanci poklonili kutiju finog vina od šljive. Hogan priča kako je André  popio svih šesnaest boca tijekom vožnje koja je trajala samo četiri sata. Prema svjedočanstvu njegovog menadžera Bobbyja Heenana, André  bi prije svakog kečerskog meča popio 12 limenki pive, a katkad bi to podebljao i s nekoliko boca vina ili votke. Podnosio je alkohol kao šampion.

Početkom devedesetih, kad je presjedao između letova u Tampi na Floridi, pozvao je Hogana koji živi u okolici da mu pravi društvo u salonu zračne luke, samo sat vremena dok ne uhvati idući let. 'Vozio sam se do zračne luke 15 minuta. Znači, André  i ja smo imali 45 minuta za druženje u Delta Crown salonu u zračnoj luci. On je za to vrijeme popio 118 limenki pive', kaže Hogan. Je li to rekord? Kečer Mike Graham tvrdi da je u jednoj večeri u baru vidio kako André  eliminira 156 pivi od pola litre. Čovjek je očito uzimao jako velike gutljaje.

Kako je izgledao fajrunt kad za šankom sjedi André ? Bobby Heenan se prisjeća situacije u Kansas Cityju sredinom osamdesetih. Bar je trebao zatvoriti, ali André , koji je tamo pio s grupom kolega kečera, nije htio otići. Barmen im je rekao da može ostati ako će i dalje piti, u nadi da to znači piće ili dva do zatvaranja lokala. André  je naručio 40 votki tonik samo za sebe, i nastavio piti. Četrdesetu votku tonik popio je oko pet ujutro.

André  je napustio ovaj svijet 1993., u dobi od 46 godina, ali legenda i dalje živi. Nije umro od alkohola, već od zatajenja srca, mirno, u snu. Gigantizam je bio zaslužan za njegovu veličinu, zbog koje je i postao svjetsko čudo hrvanja, najbolje plaćen kečer svoje generacije, velikan o kojem i danas pričamo. Iduću put kad otvorite limenku pive, nazdravite za tog diva.