Nogomet je igra, emocija, ljubav, zadovoljstvo, osjećaja ponosa i sreće. Rijetki su trenuci u kojima možete vidjeti desetke tisuća navijača, svakoga vikenda, na istom mjestu s istim ciljem. Očevi, majke, djedovi, bake, unuci, sinovi i kćeri. Nogomet je uvijek bio magnet za šire mase, a privrženost nogometnom klubu i gradu iz kojeg klub dolazi se iskazivala na mnogo načina.

No, s vremenom se sve počelo mijenjati. Posljednjih desetak godina svjedoci smo sve veće popularizacije u svijetu. Od Amerike pa sve do Kine, nogomet se igra u svakom kutu kugle zemaljske. Od najvažnije sporedne stvari na svijetu, nogomet  je postao – najvažnija sporedna stvar financijskih tržišta.

Poznavatelji nogometa vjerojatno su upoznati s američkom i kineskom „opsadom“ klubova na europskom tržištu, a za one koji ne znaju, evo jedna zanimljiva informacija. Kina je kupnjom trenera i igrača nadmašila budžete najvećih europskih klubova, a najplaćeniji igrač 2017. godine bio je Carlos Tevez koji je godišnje zarađivao 37.5 milijuna eura, čime je nadmašio plaće Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

Vjerojatno se pitate kakve veze imaju emocije, ponos i obitelj s početka priče? Pa da, nemaju veze, zato što je nogomet odavno prestao biti ono što je nekad bio. Ali, kako bismo pokazali da još ima onih kojima su emocije draže od milijuna te da još ima onih kojima moderni nogomet nije oduzeo životnu strast, otići ćemo do temperamentne Argentine.

Njegovo ime je Pablo Daniel Osvaldo, poznatiji kao Dani Osvaldo. Široj javnosti manje poznat, ali nogometni zaljubljenici su sigurno upoznati s njegovim golgeterskim sposobnostima. Rođen je 1986. godine u Lanusu (Argentina).

Karijeru je započeo u klubu Huracan, da bi 2005. godine otišao u Italiju gdje je nastupao za Atalantu, Lecce, Fiorentinu i Bolognu da bi potom otišao na posudbu u Espanyol koji je kasnije i otkupio njegov ugovor. Roma ga je potom dovela za 11 milijuna eura, a nakon dvije sezone prešao je u engleski Southampton, koji ga  posudio Juventusu, Interu i Boci Juniors.

2015. godine Porto je otkupio njegov ugovor, ali se nakon sedam odigranih utakmica odlučio vratiti u domovinu te je potpisao za Bocu Juniors. Odigrao je samo tri utakmice da bi 31. kolovoza 2016. godine službeno objavio kraj karijere.

Mnogima nije bila jasna njegova odluka, no ako uzmemo u obzir temperament te odnos s trenerima i česta prepucavanja, svađe, pa čak i fizičke sukobe ne čudi njegovo povlačenje iz profesionalnog nogometa sa samo 31 godinu. No, njegovog razlog odlaska posebno je zanimljiv.  

Naime, nakon što je objavio kraj karijere izjavio je: „Nogomet zaslužuje poštovanje, a meni su draži roštilj i pivo od novca“. Također je kazao da je počeo mrziti ono što je oduvijek volio. Iako je imao ponude iz Kine i klubova koji nastupaju u Ligi Prvaka, odlučio je pobjeći od silnih milijuna te se vratio onim malim stvarima, koji čovjeka čine sretnima.

Daniel Osvaldo danas pjeva i svira gitaru u rock bendu Barrio Viejo, a nogomet ponekad igra sa svojim prijateljima u kvartu. Mnoge su nogometne ikone svojim ponašanjem i pojavom plijenili pažnju javnosti, na terenu i izvan terena, a Daniel Osvaldo sigurno je jedan od njih.