Zemlja je puna dalekih i gotovo neistraženih dijelova koji ne pune stupce Instagrama, a i na Facebooku se samo rijetki mogu pohvaliti da su ondje ostavili svoj tag. U vrijeme kad je gotovo svaki kutak poznat privilegija je naići na divljinu. Putnici koji se osjećaju kao Indiana Jones 21. stoljeća ipak imaju prostora za avanturu, a prije putovanja je korisno dobro istražiti i najsitnije detalje oko destinacija zbog kojih se srce ubrza za pokoji takt.

 

Spitsbergen, Norveška

Na najsjevernijem dijelu Kraljevstva Norveške nalazi se Svalbard (doslovno: hladni rub), otočna skupina u Arktičkom oceanu, na otprilike pola puta od Norveške do Sjevernog pola. U carstvu glečera i snijega dominiraju tri velika otoka: Spitsbergen, Nordaustlandet i Edgeøya. Spitsbergen je najveći i jedini trajno naseljeni. Idealna je baza za otkrivanje polarnog biljnog i životinjskog svijeta jer su gotovo dvije trećine pokrivaju prirodni rezervati i nacionalni parkovi.

       

Vanuatu, Tihi ocean

Otočna država Vanuatu smjestila se u Tihom oceanu, južno od Solomonskih Otoka, zapadno od Fidžija i istočno od Australije. Broji 83 otoka u otočnoj skupini Novi Hebridi koji se protežu na 900 km. Svoju ljepotu duguje vulkanskom su i koraljnom porijeklu. Ako tražite daleku i egzotičnu destinaciju - ovo je mjesto za vas. Oni koji su posjetili Vanuatu kažu da je to jedno od najsretnijih mjesta na svijetu jer je osmjeh lokalaca jednostavno zarazan!

Navassa, Karipsko otočje

Smješten između Haitija i Jamajke, ovaj nenaseljeni otok prema mišljenju mnogih je jedan od najljepših na svijetu. Prvi ga je otkrio poznati moreplovac Kristofor Kolumbo 1504. Godine, a danas je utočište za divlje životinje. Navassa je idealno odredište za promatranje egzotične faune ili uživanja u pogledu na visoke bijele litice, drveće koje nalikuje na smokve i kaktuse. Samo je desetina otoka prekrivena livadama i pašnjacima na kojima pasu koze.   

Krater Bosavi, Papua Nova Gvineja

Unutar zidina vulkana koji se urušio u svoj krater prije više od 200.000 godina žive biljne i životinjske vrste kakve se ne mogu susresti nigdje drugdje na zemlji. U izgubljenom svijetu živi na desetke neobičnih primjeraka kukaca, riba, žaba s očnjacima i šišmiša. I drugi dijelovi te države u Oceaniji fasciniraju raznolikim nizinama, močvarama, planinama i tropskim kišnim šumama.

Son Doong, Vijetnam

Jedna od najspektakularnijih, ali ujedno i najmanje posjećenih prirodnih atrakcija na zemlji je špilja Son Doong, skrivena duboko u vijetnamskoj džungli. Do 2009. bila je praktički nepoznata posjetiteljima, a tek tada su istraživači otkrili njezine fascinantne dimenzije. Dugačka oko 9 kilometara, visoka preko 200, a široka 150 metara. U Son Doongu se nalazi džungla, rijeka i plaža, a špilja ima i svoju mikroklimu. Godišnje je obiđe tek oko dvije tisuće posjetitelja, ponajprije zbog zabačene lokacije.