U subotu, 26. svibnja najveći će se znalci u svojim četveročlanim ekipama okupiti u zagrebačkom baru BarBar. Panov prvi live kviz ugostit će 25 ekipa predvođenih pojedincima koji su ostvarili najbolje rezultate na Panovom online kvizu. U super ambijentu lijepo uređenog bara, uz ledeno pivo i vruću atmosferu, ekipe će zaigrati dvosatni pub kviz sastavljen od stotinu pitanja iz svih mogućih područja općeg znanja. Okej, reći ćete, zvuči kao standardni, možda nešto opširniji pub kviz. Samo, zašto ga zovete najjačim kvizom u Hrvatskoj?

25 NAJBOLJIH

Dva su odgovora na ovo dobro pitanje. Za početak, Panov online kviz odigralo je više od 15 tisuća ljudi. Pravo nastupa na live izdanju kviza ostvarilo je svega 25 ekipa, što znači da će svoje znanje u BarBar doći pokazati samo najveći od najvećih znalaca. I drugo, ništa manje važno, pobjednici ovog specifičnog kviza kući neće poći samo s počastima i tapšanjem po ramenu. Pobjednička ekipa Panova live kviza osvojit će i 10.000 kuna, dok će drugo i treće mjesto osvojit utješne, ali zaslužene nagrade.

A TOČAN ODGOVOR JE?

Veseli žamor ispunjava mračnu prostoriju, obasjanu tek ponekom prigušenom lampom i bjelinom velikog platna u centru pozornosti. Na platnu jedna jedina rečenica, dovoljna da uzrokuje sav taj nemir: „Jarni, Vlaović, Šuker. 3:0 za Hrvatsku. Godina je 1998., protivnik je svima dobro poznat, a grad u kojem igramo…?“ Četiri glave skupljene na hrpu iznad papira s praznim crtama. Jel' Bordeaux? Nantes? Možda Lyon? Stručnjak za nogomet u ekipi nervozno otpije još koji gutljaj Pana. Popkulturna specijalistica okreće očima, profesor povijesti i geografije odlučuje nabrajati sve francuske gradove ne bi li dao svoj doprinos, a magistrica biologije? Ona još uvijek razmišlja o alternativnom nazivu za vombate, kakav Vlaović, bog mu pomogo…

KVIZOMANIJA

Nije pretjerano reći da Hrvatsku posljednjih nekoliko godina trese kvizaška groznica. Uvijek smo bili plodno tlo za kvizaške emisije: nekad Kviskoteka, pa Upitnik, tu je bio i Izazov, Milijunaš, Najslabija karika, u zadnje vrijeme Šifra i neizbježna Potjera... Televizija je utabala stazu koju su uskoro odlučili proširiti – kafići. Pub kvizovi, forma večernje zabave koju smo tamo prije 15-ak godina preuzeli od Engleza, polako se i sramežljivo probijala iz jednog kafića u drugi, da bismo posljednjih godina mogli svjedočiti pravoj eksploziji. U zadnje je vrijeme teško pronaći pub u Zagrebu koji barem jednu večer tjedno ne posvećuje kvizovima, ali ništa bolji nisu ni Rijeka, Zadar, Split, Koprivnica, Osijek, Varaždin, Pula…

SAMO JE JEDAN NAJJAČI

Pub kviz jednostavno je recept s kojim je gotovo pa nemoguće promašiti: ugostitelji privlače posjetitelje i rade si promet u terminima koji su nekoć bili smatrani manje atraktivnima, organizatori pronalaze dodatan izvor prihoda, koliko god kotizacije bile simbolične, a posjetitelji imaju priliku uživati u stimulativnoj, zanimljivoj i često prilično uzbudljivoj večeri tijekom koje standardno druženje s ekipom nadograđuju pametovanjem o Napoleonu, Krleži i Tarantinu. Na kraju kviza, tri-četiri sretnika ili sretnice osvoje bocu vina ili karte za koncertni spektakl benda Štakor ugrizo bebu. Pub kvizova stvarno ima gdje god hoćete, kad god hoćete. Najjači pub kviz u Hrvatskoj, međutim, samo je jedan.

Zaigrajte online kviz, pa ga zaigrajte još jednom, i onda još jednom – još uvijek nije kasno da si osigurate stol na najjačem pub kvizu u Hrvatskoj. Vidimo se u subotu, 26. svibnja u BarBaru.